tisdag, november 3

Nu!!!

Så har jag lite tid över och kan berätta om vår kväll...

Vi skulle som sagt mysa med brasa och film. Älsklingen tände och gjorde klart.
En stund in i filmen knackar granne F på dörren. Han undrade om vi eldade i brasan för det rök massor hos granne M. Vi bor i ett parhus och M bor vägg i vägg. De har ingen kamin i sitt hus och saknar då även utsug.

Älsklingen gick över för att se hur illa det var och hon hade ett litet rökmoln längs taket i köket. När hon upptäckte det blev hon först rädd.

Det var hur märkligt som helst att det rök in där. Vi stängde direkt för elden i källaren. Det tar en stund innan det slocknar. Trodde kanske att det blivit en spricka i skorstenen.

Röken fortsatte att komma så sakta. Vi öppnade och stängde fönster och dörrar om vart annat. Det avtog lite.

När jag gick upp i köket för att hämta lite Pepsi luktade det av en annan typ rök vid skorstensmuren. Inte så kul.

Nu har vi för 1 år sedan haft inspektion på skorstenen som lagen kräver att man skall ha vart annat år. (Ganska ny regel)

Då sa inspektören att det var bland den tjockaste, rejälaste skorsten han sett. Nästa inspektion blir om 8 år och inte 2 som normalt.
Han sa även att om det skulle börja brinna i huset så kom det GARANTERAT inte från skorstenen.
I detta läge var det en trygghet att veta. Lite fundersam var man ändå.

Jag hittade ett nr till brandkåren i stan och ringde för att fråga vad det kunde vara. Vi har ju inte eldat på ett år och har ju inte haft spis så länge. Vet inte så mycket om det.

Killen på brandkåren undrade om vi hade glöd eller flammor från skorstenen. VA? NEJ! Bara rök. Då var det visst lugn och inget att oroa sig om. Tack och hej.

Nu skulle vi få sett färdigt filmen... trodde vi...

Älsklingen kollade runt rensluckan i botten av skorstenen och det var väldigt varmt. Han tog på sig hanskar och tog en långpanna som skydd under.

Tyvärr har jag inget kort på det (funderade på det) men när vi öppnade var där fullt med grenar, mossa och massa skit som glödde. Det rök och stank.
ETT FÅGELBO

Jag blev lite osäker och ringde killen på brandkåren igen. Han lyssnade snäll och frågade så om jag villa att de skulle komma ut och kolla för att vara helt säkra. Jjjaaaa tack.
Ok. Han skulle skicka några killar i en bil med en värmekamera.

Älsklingen bad mig säga till granne M att de skulle komma så de inte blev oroliga. Deras hus var helt svart så de hade lagt sig. Vi tyckte då att det inte var någon mening att väcka de. Klockan var mycket och det var arbetsdag.

Jag väntade mig en "vanlig" bil för de skulle ju bara komma ut med en värmekamera. NEJ DÅ. En stor jäkla brandbil kom med tre killar fullt munderade.... ÖHH hej...



De kom så in och kollade källaren. Då hade vi fått ut allt och slängt i vår lilla damm ute

Strax efter knackade det och en lite stressad granne T från vägg i vägg kom över. Han hade blivit väckt av telefonen från granne F att det stod en stor brandbil utanför deras hus om de visste vad det var...
Ingen hade frågat oss nåt och det var hos oss det hände.
Brandmännen kollade hela skorstenen med värmekameran och det var lugnt. De gick även över till grannarna för att lugna de fast det egentligen inte var nödvändigt. Bara så de skulle kunna sova gott igen.
Vi satte oss så med full vädring under tjocka filtar och såg färdigt på filmen. Det var nog den enda filmen jag sett färdigt på väldigt, väldigt länge.
Dagen efter blev det till att ringa sotaren om kontroll. De kom några dagar senare och kunde konstatera attt det bara var en liten del av boet som trillat ner. Ett stort kajabo satt 3 meter ner från öppningen. Nu har vi tid för rensning om ca 2 veckor men de skulle komma tidigare om de fick tid. Det krävs visst två man för att ta bort det.
Nu dröjer det innan vi kan elda igen.
Annars är det full fart här hemma men mycket kul. Får bli ett annat inlägg. Har skrivit långt nog denna gången.
Allt gick bra och vi fick ett annorlunda minne.

4 kommentarer:

Lotta sa...

Vilken dramatik.
Olustigt så fort det handlar om eld ju.
LÄbbans.
Ja visst var det samma överdrag som du köpte?
PÅ bilden ser de ju så fina och rejäla ut.
Trist.
Ha en fin dag.
Kramen

Anne sa...

Usch fy vilken dramatisk kväll det blev för er!
Jag är nästan maniskt rädd för eld (var med om en jobbig händelse när jag var liten)
Man kan aldrig vara nog så försiktig, det var bra att brandmännen kom ut, men med en så stor bil?!
Vi eldar med pellets i vår värme panna och maken har varit upp på skorstenen och klätt in den med stålnät så att inga fåglar ska kunna bygga sig ett bo där. Kanske något för er att tänka på när sotaren har rensat upp?
Ha det bäst!
Kram kram

Popprinsessan sa...

Men oj vad dramatiskt en vardagskväll!! Jag fattar inte riktigt hur granne M kunde gå och lägga sig efter att de hade haft rök hos sig, utan att veta riktigt vad det var.. Och konstigt att granne F ringde granne T om brandbilen när han/hon visste att ni hade haft bekymmer tidigare (om det nu vara samma granne F som kom om granne M). Herregud vad grannar iblandade förresten... ;-)

Hoppas att allt löser sig nu så att ni snart kan elda igen! Och jag hoppas att filmen var bra!!

Frida sa...

Men gud vad otäckt när man inte vet vad det är för ngt som ryker. Hihi kan tänka mig att grannarna blev oroliga när det kom en brandbil...
Skönt att allt löste sig!
Kramisatr<3