måndag, april 20

Tänkvärt när allt känns tungt

Det är inte bara positivt att solen skiner. Visserligen får de flesta av oss massor med extra energi men samtidigt tillkommer andra sysslor och aktiviteter man gärna vill/anser sig måste göra. Jag har börjat läsa "stressa rätt" av Dan Hasson. I böjan av boken har han skrivit en rolig men samtidigt väldigt tänkvärd historia. Tänkte dela med mig av den till er.

En filosofiprofessor stod tyst inför ett fullsatt auditorium och såg allvarlig ut. Framför sig hade han ett tomt bord med en kartong på. När det var knäpptyst inledde professorn sin föreläsning genom att plocka fram en stor, tom glasburk ur kartongen. Han vred av locket och fyllde den med golfbollar.
-Är glasburken full? frågade han.
-Ja, svarade publiken enigt.
Då tog professorn fram en påse med kulor ur kartongen och hällde ut dem i burken, skakade lätt på burken och fyllde på tills det inte gick ner fler kulor.
-Är glasburken full nu då? frågade professorn igen.
-Ja, svarade publiken återigen enigt och nickade.
Då tog professorn fram en påse sand ur kartongen och hällde ut den i burken, skakade lätt på burken och fyllde på tills det inte gick ner mer sand. Burken var tillsynes full och han frågade:
-Är glasburken full nu då?
Publiken skrattade och nickade och svarade enhälligt: "JA!"
Professorn tog då fram en stor flaska öl ur kartongen och hällde ner hela innehållet i glasburken så att allt det kvarvarande tomrummet mellan sandkornen fylldes ut. Publiken skrattade, applåderade och jublade. När skrattet lags sig sa professorn:
-Föreställ dig att den här glasburken representerar ditt liv. Golfbollarna utgör alla de viktigaste sakerna: din familj, dina barn, din hälsa, dina vänner, dina passioner och favoritsysselsättningar. Om du skulle förlora allt annat, men fortfarande ha "golfbollarna" kvar skulle ditt liv ändå kännas meningsfullt och fullständigt. Kulorna symboliserar andra saker som är betydelsefulla för dig, som ditt arbete, ditt hus, din bil och andra materiella saker. Sanden är resten, alla småsaker som du fyller ditt liv och tid med. Om du först häller ner sanden i glasburken finns det inte plats för varken golfbollar eller kulor. Detsamma gäller i livet - om man lägger all sin tid och energi på småsaker kommer man inte att ha tid över för det viktigaste och det som betyder mest för en och gör att livet känns meningsfullt. Sensmoralen är att man ska ta hand om det viktigaste först. Notera vad som är avgörande för din lycka. Min uppmaning till dig är att ta dig tid med familjen, lek med barnen, motionera, ät gott, rå om dig själv och din hälsa och njut av arbetet, fritiden och livet. Passa på att njut av det som verkligen betyder något; resten är bara sand! Det kommer alltid att finnas tid över till att städa huset och kasta soporna. Men om du fokuserar på det kommer du aldrig att hinna med det viktiga i livet. En åhörare sträckte då upp handen och frågade vad ölet representerade. Filosofiprofessorn log och sa:
- Jag är glad att du ställde den frågan. Det visar bara att hur hektiskt ditt liv än må vara så finns det alltid plats för en stor öl!
Nu kallar en av mina "golfbollar". Jag tänker lyda rådet och ta de först. Kan alltid återvända hit senare.
Var rädda om er och era kära...

1 kommentar:

Lotta sa...

Vilken klok man.
Måste läsa den boken.
Tror du den finns på bibblan?
Kram